tirsdag 5. juli 2011

Rundbane og kompakte arrangementer veien til rekruttering

Sitter igjen med noen gode inntrykk etter helgas norgescup i Trondheim.
Det beste var å se at mange forskjellige klubber stilte mannsterke. Halden, Follo, Asker, BOC, Ottestad og Gauldal for å nevne noen. I tillegg var de "proffe" lagene på plass, med telt og vogner. Dette minner meg om skimiljøet, og gruppesamholdet der. Etter rittet var det en kjapp og bra premeiutdeling. Og flesteparten av ryttere og støtteapparat var til stede.
Arrangørklubben TVK gjorde et meget godt arrangement. God speaker og resultatservice. Resultatlista var på nett til jeg kom meg "hjem" på Leangen:). Arrangøren hadde kontroll på reglementet. Løypa var publikumsvennlig, i tillegg til at den stilte høye krav til rytterne. Kort sagt godt arrangert.

Det er disse rittene og arrangementene som er arenaen for rekruttering. Ikke de komersielle massemønstringene. I massemønstringene er det kapitalen som rår. Påmeldingsavgiften er høy, løypa kjedelig og utstyrsmessig skal sykkelen helst være en landeveissykkel med flatt styre. Fokuset er som regel på oss "gamlinger". I tillegg er dette utstillingsvindu for sykkelfabrikantene. Også her er nøkkelordet penger.

Hvis terrengsykkelsporten som konkurranseidrett skal vokse i Norge, må vi satse på de unge. Og da gjennom kompakte arrangementer; rundbanesykling. Vi som utøvere må bidra til at lagene, sykkelfabrikantene og sponsorene i framtiden blir villige til å satse på de unge, og på rundbanesykling. 3/4 "halvproffe" lag i Norge er maratonlag. Og har en snittalder som er nærmere 40 enn 30 år. I hvilken annen idrett er det sånn??
Det gror nå godt i mange klubbmiljø rundt Oslokanten. Mye takket være Nissancup. Og både i Buskerud, på sørlandet og i trøndelag har de lignende cuper.
I tillegg har noen klubber og lag, som f eks Raumerrytter SK og Team Talent (Team United-Bakeries), begynt å satse på unge talenter. Jeg har stor respekt for denne typen satsing.

Selv sykler jeg på et typisk maratonlag. Jeg er fornøyd med det, og synes det er utrolig morsomt å konkurrere både i rundbane og maraton. Min mulighet til å bli en skikkelig god rundbanesyklist rant nok ut før jeg i det hele tatt begynte med sykling som 25-åring. Derfor har jeg personlig hovedfokus på maraton. Jeg er glad for at DBS har valgt å satse på meg, i tillegg til en gjeng fremadstormende ungdommer.

Men jeg undrer meg om jeg burde gjort mer for at klubben min og teamet mitt burde gjort mer for rekrutteringen. Vår naboklubb Ottestad hadde en bukett lovende gutter i 15-16 årsklassa i helga som var. Vi hadde ingen...

 På sikt håper jeg å kunne bidra til å danne et Hedmarksbasert terrengsykkellag for ungdom. Med hovedfokus på rundbane. Så hvis noen rike onkler blir tent av dette, er jeg åpen for forslag:)

1 kommentar: