torsdag 4. november 2010

Deilig med ski og snø under beina






Gikk i dag sesongens første skitur. Godt med litt variasjon etter mye sykling i høst!
Den naturlige snøen lar vente på seg. Men på grunn av det kalde været den siste tida har de fleste store skidestinasjoner fått produsert en del kunstsnø.Dagens økt ble gjennomført på en hvit stripe i et ellers bart landskap. Skal bruke helga sammen med Hedmarks unge lovende skiløpere her på Natrudstilen, Sjusjøen. Håper å få gått en del på ski selv også.

Har stor tro på ski som treningsverktøy også for syklister. Selv føler jeg at det er minst like lett å trene 02-opptak i skøyting enn på sykkel. Dette har nok med min bakgrunn som skiskytter å gjøre. Jeg har mange år med hard skitrening bak meg. Men slik tror jeg det er for mange andre syklister i Norge også. Det er egentlig ikke mange av de norske terrengsyklistene som startet idrettskarrieren på sykkelen. Mange kommer fra skimiljøet, eller løpsmiljøet. De har en godt utviklet trenbarhet fra sin tidligere idrett, og kan bruke dette aktivt i sykkeltreningen.
På ski bruker man en større andel av muskelmassen aktivt enn på sykkel. Dette skaper fort større oksygenbehov, og kroppen tilpasser seg ved å jobbe hardere med oksygenforsyningen. Dvs bedre o2-opptak.
Ettersom hjertet og lunger er sentrale faktorer innen o2-opptaket, kan vi lett påvirke dette uten nødvendigvis å bruke vår spesifikke bevegelsesform. Hjerte og lunger er ikke direkte aktive i et sykkeltråkk, men er indirekte med i form av blodtilførsel (oksygen og energi).

Anbefaler derfor langrenn sterkt som alternativ treningsform. Ikke bare til rolig mengde, men også for å bygge oksygenopptak. Langrenn gir også en god generell styrketrening. Mange syklister kan ha godt av en sterkere kjernemusklatur, for å få mer kraft i tråkket. Og for å forebygge skader.

Kommer selv til å trene ca 50/50 med langrenn og spesifikk sykkeltrening i vinter.

1 kommentar:

  1. Gode tips selv for en som har lagt ned en del mil før...

    SvarSlett