tirsdag 11. januar 2011

Dagens tema: Bolklegging av trening

Det er mange meninger om hva som er effektiv trening, og mange veier til Rom.
Etter en liten runde på ymse sykkelblogger, får jeg inntrykk av at det er ganske ekstrem bolklegging av trening som er tingen. Da med tanke på trening i den øvre intensitetssoner, sone 3-4-5. Tankegangen er at man samler mange høyintensive økter innenfor et relativt kort tidsrom og overbelaster, for så å ta det tilsvarende med ro etterpå. Det er mange meninger for og i mot denne metoden, og mange meninger om hvordan en slik bolklegging skal utformes. Så tenkte jeg skulle komme med mine betraktninger også.

Som trener i skimiljøet har jeg vært med på å gjennomføre slike opplegg sammen med flere utøvere. Erfaringene er delte. Men det som slår meg er at ekstrem bolklegging gir rask framgang for mindre bra trente, og unge utøvere. Spesielt jenter. Sammen med max styrketrening, øker dette farten i skisporet fort. Men dette er ofte på kort sikt, 1-2 år. Det er få utøvere som har opplevd framgang over mange år med ekstrem bolklegging. Og eldre utøvere har hatt mindre utbytte av ekstrem bolklegging.
Tålmodighet til å trene tilstrekkelig LITE antall timer, riktig gjennomføring av hardøktene, og nok tid til restitusjon har vært viktige punkter som det har vist seg å mangle i mange av treningsoppleggene jeg har vært delaktig i.

Skal man gjennomføre en markert bolklegging av hardøktene, må man ha tid til restitusjon. Høyintensive økter krever lang restitusjonstid. I min egen situasjon, med bortimot full jobb, er en slik metode mindre aktuell.
Med 6-7 ikke alt for lange økter pr uke disponibelt, må jeg også trene energiomsetning og muskulær utholdenhet jevnlig. For å trene disse egenskapene krever det for min del at jeg får til 1-2 langturer over 3 timer pr uke.
Personlig tror jeg forskningsmiljøet i Trondheim, Helgerud/Hoff osv undervurderer de perifere faktorene. Dvs energiomsetning og muskulær utholdenhet. Man må ha evne til å omsette det oksygenet som blir fraktet ut til cellene...
Jeg har også prøvd å ekstrembolklegge treningen over et år. Dette ga en markant økning i maksimal styrke, men mindre i utholdenhet, o2-opptak og ren prestasjon i konkurranse.Det ga også mindre overskudd, selv om jeg trente færre timer enn vanlig.
Når det er sagt, har jeg en viss bolklegging av treningen. Men den tar derimot sikte på å forbedre ulike egenskaper litt over tid. Som for eksempel at jeg i november prioriterte basis og kjernestyrke, i desember mer spesifikke styrkeøvelser rettet mot sykkel, og i januar skal prioritere maksimal styrke. Jeg fokuserer og så på sone 3 trening fram til mars, for deretter å fokusere mer på sone 4-5 og hurtighet.

Når alt kommer til alt, må hver og en finne treningsmetoder som passer for seg personlig. Det er erfaring over tid som skaper treningsfilosofier. Først i en alder av 28 år tror jeg at min metode begynner å ta god form..:)

1 kommentar:

  1. Ikke så veldig avvikende fra min filosofi - bare at du har 15 år forsprang...

    SvarSlett